NAGY GÁZSZERVIZ KFT. Kazánjavítás, gázszerviz, gázszerelés 06204260249

Gázkazán, gázkészülék javítás, karbantartás, csere. Székesfehérváron, Fejér megye teljes területén, illetve Érden és Dunaújvárosban is! www.facebook.com/kazandoki

 

 

gazszerviz_1_honlap.jpg 

 

A gázkészülékek folyamatos fejlesztését a műszaki, technológiai haladás mellett az energia árának évről évre történő emelkedése is kikényszeríti. A hazai piacon egyre bővülő fogyasztói igény merül fel korszerűbb, energiatakarékosabb készülékek iránt. Az új építések mellett jelentős a régi, akár 20 évnél régebbi, cserére szoruló kéményes készülékek száma is.

 

 

 

 A D-ÉG Euro Condens gázkazánok alkalmazásával a kondenzációs technológia és a kifinomult szabályozás révén a hagyományos gázkazánokhoz képest jelentős, akár 20-40% energiamegtakarítás érhető el.

 

Mi az energia-megtakarítás fizikai magyarázata?

 

A földgáz elégetése során széndioxid és vízgőzkeletkezik. Ha az égéstermékben található nedvesség vízgőz formájában a kéményen keresztül távozik, akkor az elméletileg kinyerhető hőmennyiséget fűtőértéknek nevezzük. Ha az égéstermékből a vízgőz kondenzáltatásával nyerhető energiát is hasznosítjuk, akkor égéshőről beszélünk. Hagyományosan a kazánok hatásfokát a fűtőértékhez viszonyítva határozták meg, így elérve a közel 90%-os hatásfokot. A füstgáz kondenzáltatásával hasznosítható az égéshő és a fűtőérték közötti energiamennyiség, ami földgáz esetén 11% többlet energiát jelent. Így a kondenzációs kazánok fűtőértékre vetített hatásfoka 100% fölé emelkedik. A D-ÉG Euro Condens kazánok hatásfoka közel 108%.

 

Mitől takarékos?

 

A hagyományos kazánok 90%-os, a kondenzációs kazánok 105-108%-os hatásfoka ideális névleges állapotban jön létre. Az igazi megtakarítás a hétköznapokban az éves üzemet tekintve jelentkezik.

 

A hagyományos kazánok éves kihasználtsági hatásfoka, tehát, hogy az elfogyasztott földgázból összességében mennyi hasznosul fűtésben és melegvíz-termelésben, még a korszerűeké is, 70-80%-os. A Magyarországon jellemző 20-30 éves kazánoké ritkán éri el a 60-65%-ot. Ennek oka, hogy a készülékek szinte mindig részterhelésen működnek, jobb esetben modulálnak, de jellemzően ki-be kapcsolnak. Az egyre enyhébb telek, a kicserélt nyílászárók, szigetelt falak a jelenséget csak fokozzák.

 

 

A kondenzációs kazán ?szereti? a részterhelést, a kazán felülete, ahol a füstgáz víztartalma kondenzálódik, ilyenkor relatíve nagyobb lesz. Ezért van az, hogy egy helyesen üzemeltetett kondenzációs kazán éves kihasználtsági hatásfoka elérheti a 100%-ot, és ebből adódik a hagyományos ? korszerű vagy korszerűtlen ? és a kondenzációs kazán gázfogyasztása közötti 20-40%-os különbség.

 

Mit jelent a kondenzációs kazán helyes üzemeltetése?

 

Annál takarékosabb lesz az üzem, minél több víz kondenzálódik a kazánban. Ehhez minél hidegebb kazánfelület szükséges. A hideg kazánfelületet az alacsony visszatérő hőmérséklet biztosítja.

 

Mikor lesz alacsony hőmérsékletű a visszatérő hőmérséklet?

 

Akkor lesz alacsony, ha a fűtési rendszer lehetővé teszi az alacsony hőmérsékletű előremenő vízhőmérsékletet. Természetesen ilyen szempontból ideális a padlóvagy a falfűtés, de kár temetni a radiátoros fűtést. Az egyre szélesebb körben terjedő, a meglévő radiátoros fűtési rendszerekben megjelenő kondenzációs kazánok példája bizonyítja, hogy a régebben és 40-60%-os tartalékkal épített, majd a melegedő klíma, valamint az építészeti beavatkozások, ablakcsere, falszigetelés, miatt erősen túlméretezett radiátorokkal is szinte folyamatos kondenzáció és magas hatásfok érhető el. Íme két gyakorlati trükk:

 

A hagyományos kazánokat a magas hatásfok eléréséért és a kondenzáció elkerülésemiatt magas hőmérsékleten, rövidebb időszakokban, nagyobb terheléssel volt érdemes üzemeltetni. A kondenzációs kazánoknál hosszabb időszakban és alacsonyabb előremenő vízhőmérséklettel lehet a célt elérni. Bátran állítsunk be, főleg átmeneti időszakban, radiátoros fűtés esetén is 45-50 °C előremenő
vízhőfokot!

 

A másik változtatás, hogy vegyük vissza a keringtető szivattyú fordulatszámát a lehető legalacsonyabb szintre, amíg a víz a radiátorokban megfordul. Így 35-40 °C-os visszatérő hőmérsékletet érhetünk el, ami a kondenzáció szempontjából ideális.

 

Hogyan cseréljünk?

 

A legegyszerűbb, ha a kazán a régi helyére kerül. Amennyiben kéményes készüléket cserélünk, ami a cserék döntő többségét jelenti, a kondenzációs kazán elhelyezése ideális megoldás. A meglévő kéményben a megfelelő távtartókkal elhelyezhető a füstgázt elvezető, jellemzően O 80 mm-es műanyag cső. A füstgáz a műanyag csövön át távozik a tetősík fölött, a friss levegő a füstgáz-elvezető cső és a régi kémény fala között jut el a készülékhez. Így a csere minimális építészeti beavatkozást jelent.

 

A D-ÉG Euro Condens kazánok.

 

 

 

 

 

(Forrás: http://portal.d-eg.hu/uj-gazkeszulekek-a-d-eg-euro-kazancsaladban/)

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 15
Tegnapi: 93
Heti: 629
Havi: 2 525
Össz.: 144 604
Oldal: Dég Euro, Dég Euro Condens javítás, karbantartás
NAGY GÁZSZERVIZ KFT. Kazánjavítás, gázszerviz, gázszerelés 06204260249 - © 2008 - 2019 - kazandoki.hupont.hu